Hastalıklarda Beslenme

Hastalıklarda beslenme amaç olarak, hastalık veya tedaviye bağlı sindirim, emilim veya besin öğesi metabolizmasında oluşan değişiklikleri göz önünde bulundurarak günlük alması gereken besin öğeleri ve enerjinin hastaya yeterli ve dengeli bir biçimde verilmesini sağlamaktır.

Bireyin hastalığı ve hastalıgın tedavi süresindeki durumu göz önünde bulundurularak yapması gerekeen diyet programı çıkarılır. Diyet programı bireyin hastalığı,fizyolojik ve piskolojik durumu göz önünde bulundurularak özel olarak hazırlanır.

Diyetin kalorisi hastanın yaşı,boyu,kilosu ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenir.

Diyetin içeriğinin hastalık göz önünde bulundurularak protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli olması sağlanır. Hastanın herhangi bir kısıtlaması var ise buna göre düzenlemeler yapılır. Örneğin bir böbrek hastasında protein veya sodyum, potasyum kısıtlaması yapılabilir. KOAH’lı bir hastada karbonhidrat kısıtlanırken yağ arttırılabilir.

Sindirim, emilim metabolizmasında bozukluk olan hastalarda veya bir besine karşı alerjisi olan hastalarda diyetlerinden o besin veya besin grubunu çıkarak diyet planı oluşturulur.

 


Konu hakkında detaylı bilgi almak için diyetisyenimizle iletişim kurunuz..