Bahar aylarında uygulayabileceğiniz püf noktalar şunlardır:
*Her Gün su tüketiminizi en az 500 mL artırmalısınız.
*Bahar aylarında kış aylarına nazaran daha az yağlı yiyecekler tüketmelisiniz, kullanılan az miktarda yağ ise zeytin yağ olarak tercih edilmelidir.
*Mineral miktarınızı artırmalısınız bunun için minerallerden zengin, doğal yiyecek ve içecekleri tercih etmelisiniz.
*Sebze ve salataları bahar aylarında kış aylarından daha fazla tüketmelisiniz.
*Ara öğünlerde mevsim meyveleri tercih etmelisiniz.
*Sindirimi kolay olan besinler seçilmeli, düzenli aralıklarla sık ve küçük öğünlerle (gün boyu en az altı kez) beslenilmelisiniz.
*Alkol ve sigara kullanılıyorsa mümkün olduğunca azaltılmalısınız.
*Besinler uzun uzun ve dikkatle çiğnenmeli, hızlı yemekten kaçınılmalısınız.
*Geceleri geç saatte yemek yemekten kaçınılmalısınız.
Düşen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için meyve ve sebzeler vazgeçilmezlerimizdendir ancak yeterli miktarda yemek şartıyla! Unutmamamız gereken önemli bir noktada meyvenin içindeki fruktoz adı verilen meyve şekeridir. Meyveler her ne kadar masum görünse de fazla tüketimiyle kilo alımına neden olur çünkü içerdiği fruktoz şekeri vücut yağı yapabilen şekerdir.
Bahar aylarında Akdeniz tarzı beslenme ön plana çıkmaktadır, öğünlerde yeşillikler daha fazla olmalıdır. Bir öğünde protein ağırlıklı besleniyorsanız diğer öğünde sebze ağırlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Haftada bir kez kırmızı et, en az iki kez balık, iki kez kurubaklagil, günde iki kase yoğurt tüketmelisiniz. Ekmek grubu olarak tam tahıllı ve kepekli ekmekler tüketmelisiniz.
Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir. Uzun süre aç kalmak şekerin düşmesine (hipoglisemiye) neden olur. Hipoglisemi; stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri beraberinde getirir. Bahar yorgunluğunda bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 2-2,5 saatte bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır. Ara öğünlerde ise mevsim meyveleri ve yarım avuç fındık, badem tüketebilirsiniz. Süt, ayran ve bitki çayları da ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Bitki çayları rahatlatıcı ve ödem attırıcı etkisiyle bahar aylarına uyum sürecinizi hızlandıracaktır.
Düzenli fiziksel aktivite bu dönemde hissedilen yorgunluğun atılmasında ve özellikle akşamları yapılacak açık havadaki yürüyüşler düzenli ve kaliteli bir uykuya yardımcı olacaktır. Düzenli olarak haftada en az 3 gün 45 dakikalık tempolu yürüyüş, aktif ve sosyal bir yaşam sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Bu mevsimde sıklıkla tüketmeniz gereken bazı besinler şunlardır;
Kuşburnu: Kuşburnu meyveleri A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile mineral maddeler, özellikle fosfor ve potasyum elementleri bakımından oldukça zengindir. 100 gram kuşburnuda bulunan C vitamini portakaldan daha zengindir... Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcıdır..
Kereviz: Zengin C vitamini kaynağı olması yanında, kolesterol düşüren maddeler de içerir. Bu mevsimde zeytinyağlı olarak veya salatasını sıkça tüketmekte fayda vardır.
Çilek: C vitamini yönünden en zengin gıdalardan birisi de çilektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Taze olarak doğal ortamlarda yetişmiş çilekleri bu mevsimde tüm ailenizin özellikle çocuklarınızın öğünlerinde sıkça yer vermelisiniz.
Üzüm: Kan dolaşımını artıran en önemli gıdalardandır. A ve C vitaminleri yönünden zengin olan üzümde ayrıca bol miktarda potasyum ve demir de vardır. Mevsiminde taze olarak tüketilebileceği gibi, suyu da çok lezzetli ve besleyicidir. Öğünlerde yemeklerle beraber tüketilmesini alışkanlık haline getirin.
Erik: C vitamini açısından zengindir. İçerdiği düşük şeker oranı ile düşük glisemik indekse sahiptir ve özellikle kilo kontrolünde etkilidir. Mevsiminde sıkça tüketilmelidir. Yine bu aylarda taze eriklerden hazırlanacak reçel ve marmelatlar kış ayları boyunca da ihtiyacınız olan vitaminleri depolayacak gıdalar olacaktır.
Kayısı: Sodyum açısından fakir, potasyumdan ve vitaminlerden B karoten vitaminler açısından da çok zengin olması, önemini baharda daha da arttırmaktadır. B vitamini eksikliklerinde iştahsızlık, sinirlilik, çarpıntı gibi şikayetler görülmektedir. Ayrıca ciltteki aknelerin iyileşmesi ve kabızlığın giderilmesinde de etkilidir.
Kivi : Potasyum, karbonhidrat, sodyum, kalsiyum, demir mineralleriyle, A vitamini, C vitamini, D vitamini, B12 vitaminlerinden oluşan özellikle cilt için çok faydalı bir meyvedir.
Brokoli: Yapılan araştırmalarda brokolinin havuçtan çok daha fazla karoten içerdiği görülmüştür. Hem suyu hem de kendisi tüketilebilecek en iyi sebzelerden olduğu kabul edilmektedir. Brokoli salatası ya da yemeği yapılarak tüketilebileceği gibi haşlanarak suyu da tüketilir.
Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi ve B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin içermektedir.